Как да се справим с враждебните колеги

Независимо дали сте започнали на нова работа или сте във фирмата от години, винаги може да се сблъскате с враждебност на работното си място. Това може да се изразява в колега, който непрекъснато се заяжда с вас; работодател или началник, който винаги ви дава най-тежките задачи и ви затрупва с работа; колеги, които отказват да ви помогнат, когато имате нужда и т.н.

В тази статия ще ви представим няколко съвета, които Александър Кеърулф – писател и говорител по темата за щастието на работното място, дава на хората когато имат нужда да се справят с врага в работата.

  • Не мислете най-лошото още в самото начало

Кеърулф казва, че не трябва да преписваме лоши намерения на хората още в самото начало. Той допълва, че ако колеги ни избягват, това не значи, че ни мислят лошото – просто може да са заети или да имат лични проблеми. Не подхождайте с недоверие към колегите си и не мислете, че са враждебни спрямо вас докато не ги опознаете. Едва след това може да разберете дали един човек е настроен срещу вас и дали желае да саботира вашата кариера, но ако е така, трябва да вземете мерки.

  • Винаги бъдеще нащрек

Ако забележите странности на работното място, например колегите ви се дистанцират от вас и променят държанието си, не получавате дългоочакваното повишение и т.н. то това може би е знак, че някой има нещо против вас и се опитва да ви направи мръсно. Този тип саботажи се планират и ако някой си е направил труда да направи такова нещо, значи наистина има нещо против вас. Затова Кеърулф съветва да бъдем винаги нащрек и да си отваряме очите, защото можем да пропуснем нещо, което ако сме били забелязали, сме могли да избегнем.

  • Водете си бележки

Ако се налага – водете си бележки. Записвайте подробно какво се случва между вас и враждебния колега. Тези бележки могат да ви бъдат от голяма помощ ако нещата ескалират и ви се наложи да потърсите помощ от началник или работодател. Така ще можете да обясните и докажете какво се е случило между вас и ще можете да дадете и примери с конкретни ситуации.

  • Комуникирайте

След като сте сигурни, че сте мишена на някой недоброжелател и знаете кой е, най-добрият начин за справяне с проблема според Кеърулф е комуникацията. За някои хора това може да е вид подмазване или опит за сприятеляване, но дори и така да е, приемете, че това е по-добрият вариант, отколкото да бъдете във вражда със своя колега. Опитайте се да проведете спокоен разговор с лицето и му обяснете какво ви е направило впечатление, чуйте неговото становище и се опитайте да се разберете.

  • Не отвръщайте на удара

Независимо от това какви опити за саботаж е направил вашият колега, най-умният подход е да не отвръщате на тях, даже напротив. Направете свой приоритет да помагате на колегите си, дори и на враждебно настроените. Подавайте им ръка в тежки и трудни моменти и ги карайте да се усмихват – това няма да остане незабелязано и недооценено. Ако вие имате такава нагласа и другите започнат да прихващат от нея, работното ви място ще бъде много по-добро и позитивно, дори и да има отрицателно настроени хора.

  • Отнесете проблема до вашия началник или работодател

Не забравяйте, че ако не намерите начин да се справите с враждебните колеги или нещата ескалират, задължително трябва да отнесете проблема до вашия началник, а ако той не може да направи нищо – до работодателя. Също може да потърсите помощ в отдел „Човешки ресурси“.

  • Търсете по-добри възможности

Ако ситуацията на работното място не се подобрява и започнете да губите надежда, не забравяйте, че тази работа не е единствената на света. Помислете за смяна на работата и започнете да се отглеждате за по-добри възможности и ако видите такава – възползвайте се, съветва Кеърулф.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *