Как да станете копирайтър

Ако се оглеждате за започване на работа с минимални първоначални разходи – това е една добра възможност. При положение, че се справяте много добре с писането и имате бизнес мислене, защо не опитате с копирайтинг?

Какво представлява копирайтинга и на кого е нужен?

Независимо за какъв бизнес става дума, работата на копирайтъра е да използва убедителен език, за да подобри продажбите на даден продукт, идея или услуга. Това е умение, което е много търсено от някои от най-големите компании по света.

Интелигентно представения, въздействащ текст, може да убеди обикновения ползвател на даден продукт или услуга да измени на марката, която ползва. Доброто представяне на продукта определя успеха на продажбите.

a-day-in-the-life-of-a-freelance-copywriter-580x388Работата изисква само лаптоп и интернет връзка, но най-важното е да умеете да си служите с думите и да оформяте текстовете по завладяващ начин, така че убедително да представяте продукта и да има интерес към него.

Копирайтинга е умение, което има за цел да предизвика интерес и разбиране за дадения бизнес. Информацията трябва да бъде представена ясно и точно, без излишно натоварване на текста, но и не представена „сухо“, като научен доклад. Всъщност, хора, които са наясно с бизнеса и маркетинга често правят по-добри материали от хора, които имат опит в писането като цяло.

Професионалния копирайтър трябва да знае и използва техники, които да привличат клиентите и да грабват тяхното внимание, така че клиентите да почувстват нужда да се сдобият с дадения продукт.

Направете си бизнес план

Направете си бизнес план, който да ви осигури фокус върху целта и върху това, как да я постигнете.

Вземането на работа на всяка цена в крайна сметка може да ви доведе до струпване на много и различни по вид и съдържание материали и продуктивността ви да намалее. Както и при другите бизнеси, и тук трябва да откриете своята ниша, тази, в която за вас е най-добре да работите. Бизнес плана ви помага да не забравяте кои са силните ви страни, където можете да работите перфектно, така че и вие, и клиентите ви да сте доволни от това, което правите.

Освен всичко друго, трябва да направите разчет на дейността си, да пресметнете разходите, които правите, приходите, които ще имате и по колко часа работите. Ако не можете да се справите с това сами, можете да си наемете добър счетоводител, който да се занимава с тези неща.

Също така трябва да се регистрирате като самонает в данъчните служби, за да сте сигурни, че плащате правилните такси за дейността ви.

От съществено значение е и това да решите как искате да работите. Някои копирайтъри решават да работят сами за себе си, като предлагат услугите си на крайни клиенти, докато други предпочитат да работят към някоя агенция, като помагат в рекламата. Някои копирайтъри работят на договор с фиксиран срок за един-единствен клиент, докато други работят едновременно за няколко клиента.

articles-get-paid-to-be-a-travel-writer-photo-joel-montes-de-ocaМоже би в началото ще опитате няколко различни начина, докато разберете за себе си кое ви е най-удобно. Трябва да решите по колко искате да работите и по този начин ще разберете коя бизнес структура е най-подходяща за вас. Опциите са да основете своя компания, да работите под шапката на друга компания или да работите като едноличен търговец.

Права и регулации за започване на копирайтинг бизнес

Позитивен аспект от работата е, че можете да започнете да работите без да имате някакви специални квалификации. Но въпреки това трябва да следвате правилата на копирайтинга.

Трябва добре да познавате правилата на рекламирането, тъй като някои индустрии като тютюневите, фармацевтичните, финансовите и други, са обект на специфични правила относно рекламирането на техните продукти.

Понякога ваш клиент може да ви помоли да подпишете документ за неразкриване на данните, преди да ви наеме. Винаги се отнасяйте с уважение към това.

Колко струва започването на копирайтинг бизнес?

Докато имате желанието да пишете, разполагате с лаптоп, телефон и интернет връзка, можете да наречете себе си фриланс копирайтър. Това не ви струва почти нищо. Трябва да отделите време да си направите сайт, който да рекламира бизнеса ви, може да да създадете и ваш офис и да започнете.

Създаването на офис на отделно място, било то дори и в дома ви, ще ви помогне да отделите работата от личния си живот и да работите професионално. Ако сте решили да създадете офис в жилището си, можете да го направите, следвайки съветите за това и да установите добри работни навици.

Друга идея е да работите в офис, наема на който се плаща ден за ден, или да работите в кафене, където да имате някакви социални контакти. Достатъчно е да имате лаптоп и интернет.

Запомнете, че планирането на ресурсите, маркетинга и бизнес развитието, създаването и развиването на култура на креативността, експериментирането и ученето на новите неща – всичко това отнема време и инвестиции.

Колко можете да спечелите?

Печалбата ви зависи от това колко работите и за каква цена. Някои аспекти на копирайтинга са по-добре платени, но също така е по-трудно да си намерите такъв тип работа. Когато станете добър в работата си, спокойно можете да вземате 6-цифрена заплата годишно, но като стартиращ копирайтър, който работи на пълен работен ден, вие ще можете да продавате около една трета от това, което правите, така че заработката ви може да е някъде около 15 000 – 25 000 годишно.

Съвета на копирайтъри, които отдавна работят като такива е „да не си играете на дребно“. Ако сте достатъчно добър, намерете своята ниша и работете, понеже има достатъчно организации, които се нуждаят от това, което правите и са готови да платят за труда ви.

homepage-imageДобре е да си намерите работа за креативни или маркетингови организации, които да ви предоставят добър обем от работа. От друга страна е добре и да работите директно с клиенти, тъй като работата по този начин ви изгражда име и репутация. Освен това е добре да изградите дългосрочни отношения.

В дългосрочен план, клиента, който ще ви носи най-голяма доходност е този, с който сте изградили най-добри отношения. Много по-добре е да работите с клиенти, които познавате, от колкото да харчите време и пари, за да пътувате и правите представяния пред нови хора.

Най-добрите доходи идват от хора, които са доволни от работата, която вършите.

Запомнете:

–          Не е достатъчно само да сте добър в писането – отделете време да разучите повече за маркетинга и бизнеса. Вашите материали може да са блестящи, но ако не знаете как да ги покажете на клиентите, те ще си останат само едни блестящи материали в килера

–          Проучете много добре продукта / услугата, за които ще правите материал

–          Не се впивайте само в едно нещо, опитайте се да знаете колкото се може повече

–          Разберете кой е собственик на работата при нейното приключване – вие или вашият клиент.

17 Comments to “Как да станете копирайтър”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *