Кариерни съвети, на които не трябва да се доверяваме

1Винаги е приятно, когато някой близък или познат ви потърси с молба да поговорите за кариерата и работата ви. Повечето хора обичат да помагат и да споделят опита си. Това, което те често забравят при подобни разговори е, че както може да се даде добър съвет и пример, така може и да се кажат неща, които да подлъжат и заблудят човека отсреща и да го доведат до грешки в кариерното развитие и отношенията на работното му място.

Някои от нещата, на които не трябва да се доверявате, дори и да ви ги каже близък човек са:

  • “Жените трябва да се борят много повече от мъжете, за да получат същото признание и заплащане на работното място.”

Подобно изказване е много грешно. В повечето случаи има пълно равенство между половете, но дори и на места жените да не получават повече признания, повишения или бонуси от мъжете, това вероятно е не защото не работят достатъчно добре, а просто защото не искат тези преимущества, не промотират себе си достатъчно и не преговарят така, както мъжете го правят. Просто в такива случаи жените трябва да бъдат по-агресивни.

Ако сте амбицирани да градите кариера и искате повишение ще ви се наложи да работите повече. Въпросът е, че когато го направите не трябва да очаквате сами повишението, ами да отидете при шефа си и директно да му споделите за добре свършената работа и за това какво очаквате като възнаграждение.

  • Не сменяй работа след работа – изглежда сякаш не можеш да решиш какво искаш.”

Това е подходящ съвет само за хора, които са работили дълги години и са градили своята кариера. Когато тъкмо сте завършили образованието си е почти задължително да си смените работата поне няколко пъти, докато не се убедите какво ви харесва и доставя удоволствие, отговаря на очакванията и изискванията ви. Честно казано, дори в случаите на хора с дългогодишна практика, пак е препоръчително да си сменяват периодично работата, ако настоящата им не ги удовлетворява вече.

  • “Прави каквото обичаш и парите сами ще те намерят.”

Още едно много погрешно схващане. Има прекалено много професии, които може да обичаме много, но да не са толкова добре платени, че да ни устройва или стига. За съжаление, когато хората търсят своята професия, освен за удоволствието, което ще им доставя да я практикуват, трябва да помислят и за парите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *