Пет знака, че настоящата ви работа няма да се превърне в кариера

1В определен период от живота си всеки човек мечтае за добра работа с потенциал за развитие и изграждане на трайна кариера.

Факт е, че за да изкарва повече пари и да гради кариерата си, човек трябва да работи усърдно, но това не означава непременно, че и на настоящата ви работа нещата стоят по този начин. Понякога дори и да се раздаваме докрай всеки ден в продължение на години може да не постигнем успехите, за които мечтаем.

Повечето хора биха обвинили себе си за подобен неуспех, но всъщност понякога вината е в компанията, за която работим и дори работодателя. Има знаци, които да ви подскажат, че настоящата ви работа няма да се превърне в кариера. Ако някой от тези знаци се отнася и за вас, може би е време да помислите за промяна в служебен план.

 1. Не виждате бъдеще за себе си в компанията, за която работите

Ако не виждате бъдеще за себе си в компанията, в която работите към момента, най-вероятно не сте в правилната посока за изграждане на кариера. Някои работни места са предназначени само за хора, чиято единствена цел е получаване на някаква заплата, срещу техния труд. Кариерата изисква развитие, постоянно усъвършенстване, повишение, увеличение на заплатата и изобщо придвижване напред в рамките на професията. Имайте предвид, че не всяка работа може да доведе до кариера.

2. Нямате възможности за повишение

Ако работите за определена компания от доста време, но не получавате повишение това може да е знак, че работата ви няма да се превърне в кариера. Ако искате кариера, оглеждайте се за работно място, където ще имате възможността да получавате повишения, докато един ден не стигнете на върха.

3. Компанията, за която работите, е твърде малка

Има много предимства в работата за малка компания, но ако тя е прекалено малка, вие няма да имате никакъв шанс за развитие в нея и задължително в един момент ще трябва да си потърсите друга работа, ако искате кариера. Това зависи от целите ви. Ако сте доволни от настоящите си служебни задължения и правите достатъчно пари, може да си останете на длъжността до пенсия. Все пак, ако искате нови шансове и предизвикателства, трябва да си намерите друга работа.

4. Работодателят ви е финансово нестабилен

Дори да работите нещо, което обичате и харесвате, ако работодателят ви изпитва често финансови затруднения, вие няма да се придвижите напред, дори напротив. Независимо от това колко сте добри в професията си, ако компанията е затруднена, работодателят ви може да прибегне до съкращения или понижения на заплатите и вие да попаднете в тях.

5. Наясно сте, че не се справяте добре с работата си

Ако усещате, че не се справяте с работата си добре или не я вземате достатъчно сериозно, може би трябва да помислите за друго поле на изява. Ако вече сте осъзнали, че сферата, в която работите не е вашето място за развитие, най-вероятно вие няма и да направите кариера в нея. Въпреки това, ако харесвате въпросната работа – дайте си време. Работете усилено и с течение на времето може би ще станете по-добри, а защо не и професионалисти, тогава вече ще имате реален потенциал за развитие.

One Comment to “Пет знака, че настоящата ви работа няма да се превърне в кариера”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *