Професия „Пожарникар“

Работата на пожарникарите е да пазят хората и тяхното имущество от пожар, рискови ситуации, спешни услуги, обучаване и даване на съвети за предпазване от пожар.

Спешната намеса включва потушаване и контрол на пожари, извеждане на хора от горящи сгради, оказване на помощ при опасни ситуации, отзоваване при сигнал за бомба, замърсявания с химикали и опасни вещества и др.

Съветването за предпазване от пожар и обучаването се извършва при организирани презентации в училища или други обществени места. Прави се проучване на сградите, с цел да се разбере дали отговарят на противопожарните изисквания и консултация със строителите, при която им се дават насоки за безопасност.

Ежедневните задължения на пожарникарите включват поддръжка, проверка и почистване на оборудването, провеждане на тренировки и обучения, а по-висшите служители се занимават с воденето на доклади и ръководят екипите.

Работно време

Работата може да е на пълно или непълно работно време.

Пожарникарите, които работят на пълен работен ден имат по 42 работни часа седмично, като това става на дневни и нощни смени, заради естеството на работата, която изисква денонощно предоставяне на спешни услуги. Има възможност и за извънредни часове.

Пожарникарите на непълен работен ден предимно работят в малки населени места, в които няма много спешни случаи. Те могат да работят на други места, но при спешен случай, трябва веднага да се отзоват.

Професията е изпълнена със стрес и от пожарникарите се изисква особено добро физическо здраве. Условията могат да бъдат много рискови, но това е част от работата и всеки един пожарникар е наясно с тях. Носи се защитно облекло, маска и тежко оборудване.

Умения

Уменията, които трябва да притежавате за да сте пожарникар са:

 • Добро физическо здраве и издръжливост;
 • Бързи реакции и спокойствие;
 • Кураж;
 • Работа в екип и добра самодисциплина;
 • Отлични комуникативни способности;
 • Предпазливост;
 • Способност за водене на точни доклади за случаите.

Назначаване

За назначаване няма точни изисквания, но трябва да имате добро образование. Някои бригади изискват определено образование – GCSE/S grade, като понякога определят точно какви оценки и предмети изискват от кандидатите.

Подбора става чрез интервю и писмен тест, както и практически и физически изпити. Кандидатите преминават и пълен медицински преглед и трябва да имат добро зрение. Прави се и проверка на способността за разпознаване на цветовете. Няма изисквания за ръст.

Минималната възраст, на която трябва да са кандидатите е 18 години, като няма горна граница, но някои бригади може да са определили такава.

Обучение

Курсът на обучение продължава от 12 до 16 седмици (18 за Северна Ирландия). Преди влизане в длъжност ще ви се представят противопожарните стандарти и предпазните мерки. Обучението ви в практическата част ще включва:

 • Поведение при пожар и борба с него, спасителни техники, влизане в сгради;
 • Употреба на предпазното облекло и маската;
 • Използване на противопожарни средства;
 • Използване на оборудване;
 • Оказване на първа помощ.

След встъпването ви в длъжност, имате пробен период, който може да трае до 2 години, през който продължавате обучение от опитните пожарникари. През това време работата ви постоянно подлежи на оценка.

Пожарникарите на непълен работен ден преминават през обучение по време на почивните дни и посещават седмични нощни тренировки. Имат възможност и за посещение на кратки курсове с образователна цел, през деня.

В повечето бригади подтикват пожарникарите да придобият QCF (NVQ/SVQ) от трето ниво (Level 3) в областта на спешните противопожарни услуги (Emergency Fire Services). Изгражда се и нова система, която ще предлага вътрешно обучение, QCF според длъжността и ясно изразена йерархия. Възможни са и други професионални квалификации.

Възможности

В Англия и Уелс има над 58 бригади, като повечето пожарникари работят в тези, които са близо до тях. В Шотландия има 8 бригади, а в Северна Ирландия 4 управления. Конкуренцията за пожарникар на пълно работно време е жестока и винаги има много повече кандидати, отколкото места. Винаги има запас от пожарникари на непълен работен ден, особено в малките градове и села.

Годишен доход

Стажантите получават около 19,500 GBP годишно, а опитните пожарникари могат да заработят от 20,000 GBP до 26,000 GBP на година. Ръководителите на екипите печелят около 27-28,000GBP.

Пожарникарите на непълен работен ден получават от 1,000 GBP до 2,500 GBP на година, както и допълнително възнаграждение, ако взимат участие по време на акция, което зависи от чина им.

Допълнителна информация

UK Fire Service Resources

IPDS

Fire Authority for Northern Ireland
Human Resources
Brigade Headquarters
1 Seymour Street
Lisburn
BT27 4SX

 

11 Comments to “Професия „Пожарникар“”

 1. [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom]скликать рекламу конкурента[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#1]скликивание в директе[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#2]скликивание рекламы конкурентов[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#3]как скликивать рекламу конкурентов в яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#4]как скликивать конкурентов в яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#5]скликивание рекламы яндекс[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#6]скликивание в яндекс директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#7]скликивание рекламы директ[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#8]скликать рекламу конкурента[/url].
  [url=https://vc.ru/u/593058-andy/906204-sklikivanie-reklamy-yandeks-direkt-luchshie-servisy-dlya-borby-so-sklikom#9]директ скликивание[/url].

 2. [url=https://vyborremont.ru/store/levsha-remont179/]Левша Ремонт холодильников на дому недорого[/url].
  [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]levsha Холодильник ремонт цена[/url].
  [url=https://chudetstvo.ru/stati/zhilyo-i-byt/17626-holodilnik-remontirovat-nelzya-kupit.html]levsha-remont.ru Ремонт холодильников индезит в[/url].
  [url=https://oblacco.com/kak-zapravit-xolodilnik/]Ремонт панели холодильника Левша[/url].
  [url=https://bashny.net/admin/2018/03/24/chto-nuzhno-znat-o-remonte-holodilnikov.html]Ремонт холодильников side bu sidе Левша Ремонт[/url].
  [url=https://chudetstvo.ru/stati/zhilyo-i-byt/17626-holodilnik-remontirovat-nelzya-kupit.html]Ремонт холодильников ока levsha-remont[/url].
  [url=https://www.sergiev-posad.ru/useful/?id=14355]Как отремонтировать холодильник[/url].
  [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Хороший ремонт холодильников[/url].
  [url=http://servicelocator.ru/perestal-rabotat-morozilnik/]Ремонт холодильников цена[/url].
  [url=https://www.jobinmoscow.ru/text.php?link=2448]Мастер холодильников[/url].

 3. [url=https://omskpress.ru/news/96623/plyus_teplits_iz_polikarbonata/]Волна Теплицы по ценам от производителя[/url].
  [url=https://link.space/@Teplica52]теплица52 Теплицы производство[/url].
  [url=https://heylink.me/Teplica52/]Теплицы продажа[/url].
  [url=http://vomske.ru/news/13902-kak_vybrat_mesto_dlya_teplitsy/]Продажа теплиц[/url].
  [url=https://m.qooh.me/Teplica52]Садовая теплица из поликарбоната цена[/url].
  [url=https://peatix.com/user/17455941/view]teplica52.ru Теплицы купить от производителя[/url].
  [url=https://www.pinterest.es/rega0589/]Большие теплицы из поликарбоната цена teplica52[/url].
  [url=https://www.pinterest.es/rega0589/]Теплицы из поликарбоната цены отзывы Волна и ВИТА[/url].
  [url=https://www.babelcube.com/user/mikhail-belov]Продажа теплиц из сотового поликарбоната[/url].
  [url=http://kfaktiv.ru/sovety-po-vyboru-teplicy-iz-polikarbonata.html]Купить теплицу с доставкой и сборкой[/url].
  [url=https://www.rohitab.com/discuss/user/1200603-теплицы-волна-Рё-вита/]Теплицы на заказ teplica52[/url].
  [url=https://www.weblancer.net/users/Teplica52/]Купить мини теплицу Теплица52[/url].
  [url=https://www.pinterest.co.uk/rega0589/]Теплица из поликарбоната купить[/url].
  [url=https://www.luxusplast.ru/kachestvennyie-teplitsyi-garantiya-horoshego-urozhaya/]Усиленные теплицы цена[/url].
  [url=https://render.ru/ru/artist/252678/about]Где можно купить теплицу[/url].
  [url=https://m.qooh.me/Teplica52]Купить усиленную теплицу[/url].
  [url=https://ru.pinterest.com/rega0589/]Волна Купить теплицу усиленную[/url].
  [url=https://ogorodnikis.ru/vse-dlja-sada-i-ogoroda/teplica-iz-polikarbonata-vita-premium.html]теплица52 Теплицы из поликарбоната цены отзывы[/url].
  [url=https://hub.docker.com/u/teplica52]Теплицы[/url].
  [url=https://subscribe.ru/author/30811333]Купить небольшую теплицу[/url].
  [url=https://500px.com/p/rega18]Сайт производителя теплиц[/url].
  [url=http://kfaktiv.ru/zachem-nuzhna-teplica.html]teplica52.ru Теплицы продажа[/url].
  [url=https://lit.link/en/teplica52]Купить теплицу от производителя цена teplica52[/url].
  [url=https://www.twitch.tv/teplica52/about]Большие теплицы купить Волна и ВИТА[/url].
  [url=http://postroyka.org/sovetyi-kak-vyibrat-teplitsu-iz-polikarbonata/]Теплицы прямостенные усиленные от производителя[/url].
  [url=https://forum.ixbt.com/users.cgi?id=info:>1742038]Прямостенная теплица из поликарбоната размеры и цены[/url].
  [url=https://da4niku.ru/articles/nugna-li-na-dache-teplitsa]Продажа теплиц из поликарбоната teplica52[/url].
  [url=https://solo.to/teplica52]Теплицы по низким ценам Теплица52[/url].
  [url=https://www.infpol.ru/204257-teplitsa-iz-polikarbonata-svoystva-materiala/]Поликарбонат[/url].
  [url=https://500px.com/p/rega18]Купить теплицу домиком[/url].
  [url=https://heylink.me/Teplica52/]Теплицы поликарбоната распродажа области[/url].
  [url=https://www.niann.ru/?id=555392]Усиленная теплица из поликарбоната[/url].

 4. [url=http://www.dombytazheldor.ru/remont-stiralnykh-mashin]https://dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://dzen.pixnet.net/blog/post/98736943]dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://servis-remont.amebaownd.com/]dzen-remont[/url].
  [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]ДЗЕН ремонт[/url].
  [url=https://dzen1.themedia.jp/posts/43822227]Дзен ремонт[/url].
  [url=https://arbaletspb.ru/forum/show44/]https://dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://dzen.amebaownd.com/posts/43800127]https://dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://www.arbaletspb.ru/forum/show33/]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
  [url=http://рамсервис.СЂС„/remont-stiralnykh-mashin]Дзен-ремонт ру[/url].
  [url=https://telegra.ph/Remont-duhovyh-shkafov-na-domu-v-Sankt-Peterburge-03-21]Dzen Remont[/url].
  [url=http://service-galaktika.ru/main/remont_stiralnih_mashin.html]DZEN-remont.ru[/url].
  [url=https://ruspioner.ru/profile/view/42426]Дзен ремонт стиральных[/url].
  [url=https://www.qth.spb.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=dzen077]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://dzenremont.onepage.website/]Dzen Remont[/url].
  [url=https://dialogs.yandex.ru/store/skills/d3a6a41a-remont-stiral-nyh-mashin-sp]Дзен-ремонт ру[/url].
  [url=http://рамсервис.СЂС„/remont-stiralnykh-mashin]Дзен ремонт[/url].
  [url=https://www.qth.spb.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=dzen077]Дзен ремонт холодильников[/url].
  [url=https://telegra.ph/Remont-stiralnyh-mashin-professionalami-Ustranenie-neispravnostej-11-16]https://www.dzen-remont.ru/[/url].
  [url=https://zenwriting.net/dzen/img-5dps]www.dzen-remont.ru[/url].
  [url=https://arbaletspb.ru/forum/show47/]Dzen Remont[/url].
  [url=https://dzenremont-spb.webflow.io/]Дзен ремонт[/url].
  [url=https://penzu.com/public/f050a824]https://dzen-remont.ru[/url].
  [url=http://electronika.spb.ru/kachestvennyj-i-bystryj-remont-stiralnyh-mashin-21559/]Dzen Remont[/url].
  [url=https://piterskie-zametki.ru/102701]Дзен-ремонт ру[/url].
  [url=https://dzen.hashnode.dev/remont-varochnyh-panelej-v-sankt-peterburge]Дзен-ремонт ру[/url].
  [url=https://dzenremont.onepage.website/]www.dzen-remont.ru[/url].
  [url=http://рамсервис.СЂС„/remont-stiralnykh-mashin]ДЗЕН ремонт[/url].
  [url=https://www.qth.spb.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=dzen077]dzen-remont[/url].
  [url=https://penzu.com/public/f050a824]Дзен ремонт[/url].
  [url=http://www.dombytazheldor.ru/remont-stiralnykh-mashin]Дзен ремонт холодильников[/url].
  [url=https://servisdv.ru/index.php/uslugi-n/15-remont-stiralnykh-mashin]Дзен-ремонт ру[/url].
  [url=https://dzenremont-spb.webflow.io/]https://www.dzen-remont.ru/[/url].

 5. [url=https://developers.oxwall.com/user/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://anyflip.com/homepage/dgkcd]vc.ru[/url].
  [url=https://developers.oxwall.com/user/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://www.adpost.com/u/a79346392/]vc.ru[/url].
  [url=https://beermapping.com/account/andyandy]vc.ru[/url].
  [url=https://sketchfab.com/a79346392]vc.ru[/url].
  [url=https://careercup.com/user?id=5471048055652352]vc.ru[/url].
  [url=https://www.diggerslist.com/660c101557530/about]vc.ru[/url].
  [url=https://www.freecodecamp.org/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://beermapping.com/account/andyandy]vc.ru[/url].
  [url=https://tupalo.com/en/users/6481968]vc.ru[/url].
  [url=https://www.reverbnation.com/andy396]vc.ru[/url].
  [url=https://idea.informer.com/users/andyandy/?what=personal]vc.ru[/url].
  [url=https://influence.co/andy43]vc.ru[/url].
  [url=https://qiita.com/a79346392]vc.ru[/url].
  [url=https://www.speedrun.com/users/andy34]vc.ru[/url].
  [url=https://www.sandiegoreader.com/users/andyandy/]vc.ru[/url].
  [url=https://the-dots.com/users/andy-andy-1606651]vc.ru[/url].
  [url=https://linktr.ee/andy4334]vc.ru[/url].
  [url=https://www.projectnoah.org/users/a79346392]vc.ru[/url].
  [url=https://defol.io/andy-1]vc.ru[/url].
  [url=https://bikeindex.org/users/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://defol.io/andy-1]vc.ru[/url].
  [url=https://about.me/andy_andy]vc.ru[/url].
  [url=https://www.proarti.fr/account/andy-1]vc.ru[/url].
  [url=https://ioby.org/users/a79346392822020]vc.ru[/url].
  [url=http://www.askmap.net/location/6874106/andy/andy]vc.ru[/url].
  [url=https://experiment.com/users/aandy7]vc.ru[/url].
  [url=https://linktr.ee/andy4334]vc.ru[/url].
  [url=https://www.renderosity.com/users/id:1476110]vc.ru[/url].
  [url=https://www.credly.com/users/andy-andy.eaa772e7/badges]vc.ru[/url].
  [url=http://www.askmap.net/location/6874106/andy/andy]vc.ru[/url].

 6. [url=https://fabrika-teplic.ru]Сайт производителя теплиц[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/]Теплица из поликарбоната размеры и цены с установкой недорого[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#1]Теплица из поликарбоната цена[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#2]Купить теплицу с доставкой цена[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#3]Теплица 3 на 8 цена[/url].
  [url=https://fabrika-teplic.ru/#4]Прямостенные теплицы от производителя купить[/url].

 7. [url=https://mostep.ru]Где купить теплицу[/url].
  [url=https://mostep.ru/]Большие теплицы из поликарбоната цена[/url].
  [url=https://mostep.ru/#1]Теплицы н новгород купить[/url].
  [url=https://mostep.ru/#2]Цены на теплицы из поликарбоната[/url].
  [url=https://mostep.ru/#3]Прямостенные теплицы от производителя цены[/url].
  [url=https://mostep.ru/#4]Теплицы купить недорого[/url].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *