Започване на нова работа – как да се държим на работното място

imagesВ първия ви работен ден е възможно да се чувствате малко нервни. Може да изпитвате известно притеснение дали ще успеете да покриете очакванията на работодателя или пък дали ще вършите всичко както трябва. Необходимо е вашият работодател ясно да ви обясни подробностите, свързани с работата и да ви подкрепи като нов служител. Има някои неща, с които също трябва да сте наясно. В три последователни статии ви представяме информация, свързана с тези неща, а именно:

практически съвети

как да се държим на работното място

– вашата работа и вашите колеги.

Как да се държим по време на работа

Има определени стандарти за външен вид и поведение, към които повечето работодатели очакват да се придържате и ще бъде добре за вас да сте наясно с тях.

Ходете навреме на работа

На първо място организирайте времето си така, че да сте сигурни, че ще пристигнете на работа в точното време. Не е добра идея да се появите късно в първия си работен ден! Това е времето, когато вашият шеф и колегите ви ще формират първите си впечатления за вас.

Вашето закъснение може да ги накара да си мислят, че сте неорганизирани или, че не ви пука много за тази работа. Започнете новата работа отговорно! Наспете се добре в нощта преди първия ви работен ден.

Причини да не се появите

Не забравяйте, че ходенето на работа е важен ангажимент. Ако не се появите и не дадете разумно основание, е много вероятно да бъдете уволнени или най-малкото да получите писмено предупреждение. Също така, ако не отидете на работа и представите неприемлива причина за това, като например, че не сте в настроение за работа днес или искате да отидете на пазар, резултатът ще бъде подобен. Вие не можете да избирате кога да си вършите работата и кога не в зависимост от настроението ви!

Приемливи причини да не се появите са например – ако сте болен и би ви било трудно да си вършите работата или, ако има висока вероятност да заразите и останалите си колеги. Можете също така да получите почивен ден и ако ваш близък член на семейството ви се разболее или почине. Вероятно има и други приемливи причини, но във всички случаи трябва да се обадите предварително и да предупредите, че ще отсъствате. По този начин вашия работодател ще има възможност да реши дали причините, поради които не сте на работа са приемливи или не. И ако отсъствието ви е оправдано, работодателя ще разполага с достатъчно време, за да ви намери заместник докато се върнете.

Облеклото

Уверете се, че сте облечени по подходящ начин. Опитайте се да разберете предварително какво е дрес кодът във фирмата или, ако има определена униформа – снабдете се с такава. Ако не сте сигурни, облечете се елегантно. И тогава, ако видите, че всички са облечени по-небрежно можете да направите същото на следващия ви работен ден. Може да се чувствате прекалено официално облечени за първия си ден на работа, но това е по-добре отколкото да сте в прекалено ежедневен стил!

Използването на интернет и мобилни телефони

Повечето работодатели имат политика относно достъпа до Интернет за лично ползване. Някои позволяват това за по-малък период от време, други разчитат на вашата собствена преценка, трети разрешават достъпа до интернет за лично ползване само в обедната почивка, а някои го забраняват напълно.

Дори и да имате право на лично ползване на интернет, не е добра идея да бъдете във Facebook или Twitter повече време, отколкото прекарвате в работа. Същото важи и за използването на мобилния ви телефон – опитайте се да ограничите обажданията си към приятели и оставете разговорите с тях за по-късно – в паузите или обедната ви почивка.

>> Следва – вашата работа и вашите колеги

One Comment to “Започване на нова работа – как да се държим на работното място”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *