Как да започнете социален бизнес: 3 лесни стъпки

Социалният бизнес е бизнес, който работи за подобряване условията на средата или общността.  На територията на Великобритания само през 2015 година има регистрирани  70 000 такива бизнеса, които доставят 24 милиарда паунда на британската икономика.

Тези фирми оперират в много различни сектори и напредват в постигането на социална промяна чрез устойчив бизнес.

За да бъдете добър мениджър на такъв бизнес, трябва да знаете първо дали идеята ви ще реши даден проблем, кой може да се възползва от такава бизнес идея и как да комбинирате печалбата с целта, за да създадете преуспяваща социална инициатива.

Може да ви отнеме доста време да започне да работи вашата идея, но веднъж след като сте го направили, успеха на вашият бизнес може да създаде истински позитивна промяна във вашия и този на хората около вас живот.

Като предприемач в социалната сфера, наред с вашата бизнес отговорност, вие ще имате и отговорността да носите социални дивиденти, които ще определят вашия успех.

Звучи ли ви така, сякаш си струва да вложите усилия в такова начинание? Ако е така, прочетете тези съвети и започнете вашият социален бизнес.

Идея

Преди да започнете, направете проучване на пазара и си направете бизнес план, който да съдържа вашата основна идея. Свържете се с други предприемачи, които работят вече в същата сфера и потърсете организации като UnLtdBethnal Green Ventures и PwC Social Entrepreneurs Club, които подкрепят социалните бизнес идеи. Можете да посетитие и курс в School for Social Entrepreneurs, където да придобиете допълнително знания.

Когато започвате, трябва да изберете подходяща бизнес структура. Обикновено „community interest company“ се смята за най-добрият избор, тъй като тази форма пази бизнеса като такъв и не позволява по-късно той да бъде продаден като частен.

Все пак можете да регистрирате своя бизнес и като самонаето лице или блаотворителна организация, собственост на своите клиенти и работеща благодарение на тях.

Финансиране

Ако вашият бизнес е регистриран като „community interest company“, може да откриете, че е наистина лесно да намерите финансиране, което обикновено е запазено за благотворителни организации. Има достатъчно места от където можете да търсите финансиране – Funding Central или организации като Lloyds Bank and Bank of Scotland Social Entrepreneurs Programme или Nominet Trust.

Освен това можете да кандидатствате и за кредит от банката или да потърсите частни инвеститори. Бизнес в социалната сфера е атрактивен за инвеститорите, тъй като те се възползват от 30% облекчения на данъците.

За да съумеете да намерите финансиране трябва да покажете, че сте отдадени на целите на вашата социална бизнес идея и бизнеса ви ще бъде устойчив. Ако търсите финансиране от частни предприемачи, трябва да им покажете по какъв начин те ще печелят от това.

Развитие

Преди да промотирате бизнеса си, трябва да имате добър маркетинг план, който да показва ясно принципите и идеите, които подкрепяте и как те се вписват във вашият бранд. Трябва да знаете към кои групи от клиенти е насочен вашият бизнес и да установите добри взаимоотношения с тях от самото начало.

Вашата социална мисия ще бъде това, което ще привлече вашите клиенти. Това, което ще ги накара да дойдат при вас е вярата, че подкрепят продукта който предлагате, както и вашата мисия.

Ако имате добра история за разказване, можете да привлечете вниманието на медиите и ако можете да установите добри взаимоотношения със своите клиенти, това ще бъде добра основа, която да ви подпомогне във вашето развитие. Разпространявайте в социалните медии вашият прогрес – това ще ви доведе още повече клиенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *