Как се става стоматологична сестра на Острова? Изисквания и стаж

Стоматологичните сестри подпомагат работата на зъболекарите във всеки аспект на грижата за пациента. Работното време на стоматологичната сестра е от 30 до 40 часа седмично, заплатата им започва от £16,000 годишно.

За да бъдете стоматологична сестра трябва да сте спокойна и  уверена натура. Трябва да имате добър подход към хората, който да им дава увереност, освен това трябва да умеете добре да се справяте с екипната работа. За да започнете курс като стажант за стоматологична сестра не ви трябват специални умения, но в някои случаи може да се изисква завършено ниво на английски, математика и науки.

2587Работата на стоматологичната сестра обкновено включва подаване на инструменти на зъболекаря, премахване на водата и слюнката от устата на пациента със слюносмукател по време на лечението, подготовка на материалите за пломби, подготвяне на материалите за взимане на мярка за корони и мостове, както и осигуряването на комфорта на пациента през цялото време.

Наред с грижите за пациента, стоматологичните сестри имат отговорността да подготвят кабинета за посрещане на пациенти, да го поддържат чист и подреден, да стерилизират инструментите, да систематизират информацията за пациентите и да се грижат за навременното поръчване на материалите, необходими за зъболекарските услуги.

Ако кабинета се намира в зъболекарска поликлиника, може да се наложи сестрата да помага при рецепционистите, ако това се наложи. Това може да включва насрочване на часове, приемане на плащания, посрещане на пациентите.

Нормалното работно време на зъболекарските сестри, както и на зъболекарите, е от 9 до 5, от понеделник до петък, но в редки случаи може да се наложи работа до по-късно или през уикенда.

Дохода на стоматологичните сестри, които започват в държавни стоматологични кабинети е около £16,000 годишно. Квалифицираните сестри получават между £19,000 и £22,000 годишно, а сестрите, работещи в частни кабинети може да заработват и повече.

Изисквания

Можете да започнете стаж за стоматологична сестра в кабинет, в който да тренирате професията или да завършите колеж, редовно обучение. В двата случая трябва да се обучавате за квалификация, дадена от General Dental Council (GDC) и да се регистрирате на същото място. В края на одобрените курсове получавате:

 • Диплома ниво 3 за зъболекарска сестра
 • Национална диплома за зъболекарска сестра, издадена от Националната Изпитна Комисия за стоматологични сестри (NEBDN)
 • Сертификат за висше образование за зъболекарска сестра
 • Основна степен за завършено образование за зъболекарска сестра (редовно обучение)

За да ви приемат като стажант, повечето работодатели ще изискват от вас да имате добър стандарт на образование и добро предразположение към работата.

За да се обучавате за зъболекарска сестра, трябва да подадете документи в една от организациите, които предоставят такова обучение. Можете да намерите организации, които предоставят курсове на обучение за зъболекарски сестри тук.

Можете да започнете работа направо и като стажант. В процеса на работа, заедно с обучението си, ще придобиете диплома за зъболекарска сестра. Тук можете да проверите дали има подходяща позиция за стажант в момента във вашият район.

Обучението е комбинация от теория и практика на пълен работен ден. Обучението продължава обикновено 12 – 18 месеца и покрива:

 • sj.bdj.2008.742-i2Осигуряване на удобството на пациента по време на лечение
 • Орални заболявания и превенция
 • Оказване на спешна помощ
 • Стоматологична рентгенография
 • Контрол на инфекциите
 • Принципи и теория на работата като зъболекарска сестра
 • Грижа за пациентите и поддържане на информацията

След квалификацията е важно да се поддържат придобитите знания и умения, както и да се опресняват периодично. Британската Асоциация на зъболекарските сестри поддържа периодични работни събития, а има и няколко следквалификационни курса, които можете да посетите. Те включват:

 • Обучение за орално здраве
 • Стоматологична седация
 • Специални грижи
 • Ортодонтска зъболекарска сестра
 • Медицински спешни случаи

За да станете добър специалист в тази област, трябва да имате интерес в тази област, добри практически умения, добро зрение, спокойно и уверено присъствие, способност да се отнасяте добре с възрастни, деца и хора със специални нужди, добре да работите в екип, да имате добри организационни умения и позитивна настройка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *